Äänikirjojen kuuntelu lenkillä

Monet ovat tottuneet kuuntelemaan musiikkia lenkkeillessä, mutta oletko koskaan ajatellut vaihtaa musiikin äänikirjoihin? Musiikin vaihteleva rytmi saattaa sopia hyvin tiettyihin lajeihin, mutta normaaliin lenkkeilyyn tasaisella rytmillä luettu äänikirja on miellyttävämpi vaihtoehto. Säästät myös paljon aikaa yhdistäessäsi lukemisen ja lenkkeilyn, sillä yhden kirjan lukemiseen voi mennä tunteja. Yhdestä äänikirjasta riittääkin iloa useammalle lenkille tai jopa täysimittaiselle maratonille.

Vaikka sitä ei ihan heti tulisi ajatelleeksi, on kuunneltavan asian rytmillä hyvin tärkeä osuus lenkkeillessä. Esimerkiksi liian vauhdikasrytminen musiikki lenkillä voi aiheuttaa sen, että tulet treenanneeksi liian lujalla vauhdilla. Lenkkeillessä suurin osa ajasta tulisi kuitenkin juosta reippaalla, mutta kevyellä vauhdilla, jotta treenistä saa kaiken hyödyn irti.

Äänikirjojen yhdistäminen liikuntaan kannattaa

Lukemisella on tiedetty jo pitkään olevan positiivinen vaikutus aivoihin ja tämä pitää paikkansa myös äänikirjojen kohdalla.  Kun yhdistät äänikirjan kuuntelemisen tekemiseen,  kuten lenkkeilyyn,  torjutut samalla ikääntymisen aiheuttamia haittoja aivoissasi. Osa tutkijoista on jopa sitä mieltä, että äänikirjojen kuunteleminen on tehokkaampaa kuin perinteinen lukeminen. Samalla kun liikut kirjaa kuunnellessasi, joudut keskittymään kahteen hyvin erilaiseen asiaan samanaikaisesti, mikä kehittää aivoja.

Kirjojen aivoja treenaava vaikutus perustuu siihen, että joudumme pitämään muistissamme hyvinkin pitkää tarinaa. Siksi tämän hyödyn saa myös sillä, että kuuntelee kirjan lukemisen sijaan. Aivotutkija Minna Huotilaisen mietteitä äänikirjoista voi käydä lukemassa YLE:n artikkelista.

Äänikirjat sopivat kiireiselle lenkkeilijälle

Äänikirjojen etu on juuri se, että voit tehdä muita asioita samaan aikaan kun kuuntelet kirjoja. Mikäli et siis löydä aikaa lukea vaikka haluaisit, lataa puhelimeesi sopiva äänikirjasovellus ja aloita kirjojen kuunteleminen jo tänään. Monet sovellukset, kuten Bookbeat, Storytel ja Nextory tarjoavat ilmaisen kokeilujakson, joten kokeileminen ei maksa sinulle mitään.

Toki äänikirjoja voi kuunnella kaikenlaisen tekemisen lomassa, mutta lenkkeillessä kuuntelemiseen keskittyminen on helpompaa. Äänikirjojen suosion kasvamisen myötä myös useampi lenkkeilijä on vaihtanut musiikin äänikirjoihin. Aikaisemmin äänikirjat tulivat CD- tai kasettimuodossa, eivätkä ne pitkään aikaan pärjänneet helposti mukana kulkeville MP3-soittimille. Nykyaikaisten älypuhelimien ansiosta musiikki ja kirjallisuus ovat molemmat vain muutaman ruudun painalluksen päässä. Älypuhelimessa tarvitsee olla vain hyvin toimiva nettiyhteys, ja kirjojen kuuntelu hoituu sujuvasti. Jos käytössäsi on ilman nettiä varustettu puhelinliittymä, tarvitsee sinun vaihtaa liittymäsi eri tyyppiseen ennen kuin voit kuunnella suoratoistolla äänikirjoja. Monet sovellukset tosin mahdollistavat kuuntelun myös tallennetuista tiedostoista, joten tämä ei ole täysi välttämättömyys.

You may also like...